DOLAR 32,3398 0.02%
EURO 35,0070 -0.2%
ALTIN 2.321,100,10
BITCOIN 22927182,85%
Ağrı

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor!

ABONE OL
12:31 | 01 Aralık 2021 12:31
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün saat 14.00’te 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısını gerçekleştirecek.

2020 yılında yıllık enflasyon yüzde 14,6 olarak açıklandığı için asgari ücret artışı, bunun 7 puan daha üzerinde gerçekleşmişti. Geçtiğimiz yıl asgari ücret belirlenirken yüzde 21,56 oranında artış yapılarak brüt ücret 3 bin 577,50 liraya yükseltilmişti. Net asgari ücret ise bu yıl 2 bin 825,90 lira olarak uygulandı.

Asgari ücret artışlarında enflasyon belirleyiciliği ile geçtiğimiz yıl asgari ücret, enflasyona 7 puan eklenerek ortaya çıkmıştı. Bu yıl için de yine enflasyonun üzerinde bir rakamın ortaya çıkması bekleniyor.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada” Asgari ücret 2002 yılından bu yana nominal olarak 15,3 kat arttı. Aynı dönem için asgari ücretin reel oranı da yüzde 131 olarak gerçekleşti. Asgari ücretin reel değerinin artması işçilerimizin satın alma gücünün arttığının da göstergesidir. Asgari ücrette 2002 yılında 14. sırada olan ülkemiz 2021 yılında 10. sıraya yükseldi. İşçilerimizin satın alma gücünü yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Komisyonu’nda en fazla üyeye sahip örgüt olarak işçileri temsilen bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız.” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bütün ücretlere 1.000 lira iyileştirme yapılmalıdır. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 lira tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 lira iyileştirme mümkün olacaktır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 lira olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, koronavirüs salgınının etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyüdüğünü belirterek, “Yaşadığımız ciddi bir ekonomik kriz var. Hem pandeminin getirdiği hem de uluslararası alanda bütün dünyanın krizinin getirdiği zorluklarımız var. Hayat pahalılığı gerçekten mevcut asgari ücreti sembolik hale getirmiştir. O nedenle hem hükümetin hem işverenlerin hem de işçiler olarak bizlerin ortak bir anlayışla çalışanların mağduriyetini en asgariye indirecek, gerçekten dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabileceği bir asgari ücreti belirlememiz gerekiyor. Buna ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Asgari Ücret Komisyonu’nda işvereni temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, tüm ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılması çağrısında bulundu. TİSK, iş dünyasının küresel ekonominin dayattığı olumsuzluklarla da savaşıldığını hatırlatarak  “İşçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor.” açıklamasını yaptı.

2022 asgari ücret zammı ile ilgili konuşan Cahit Özkan, 19 yıllık AK Parti iktidarı dönemindeki en yüksek zammın yapılacağını söylerken, katıldığı bir TV programında bu ücretin 4 bin lira olabilme ihtimaline de “Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum.” diyerek cevap  verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücretten vergi alınmamasını önerdi. Kılıçdaroğlu, “Asgari gelir güvencesi vereceğiz. Asgari ücret, vergiden sonra net ele geçen 2 bin 825 lira. Açlık sınırı 3 bin 49 lira. Asgari ücret, açlık sınırının altında. Bütün kadınlar ve anneler adına hükümete açık bir çağrı yapıyorum. Asgari ücreti süratle açlık sınırı seviyesine getiriniz.” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında asgari ücrete ilişkin olarak “Asgari ücretle geçinen kardeşlerimizin enflasyona ezdirilmemeleri beklentimizdir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun enflasyon üzerinde zam belirlemesi MHP’nin samimi çağrısıdır.” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, partisinin asgari ücret önerisini duyurdu. Usta, asgari ücret miktarını parti olarak 4 bin lira bandında belirlediklerini iletti.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, asgari ücretin 11 ay içerisinde asgari ücrette 100 dolarlık bir düşüş yaşandığını kaydederek, “Asgari ücretten kesilen vergi kaldırılmalıdır, asgari ücret net 5 bin lira olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.