DOLAR 32,5536 0.01%
EURO 34,9405 0.28%
ALTIN 2.423,950,08
BITCOIN 2093207-3,04%
Ağrı
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AK Parti ve MHP yetkilileri tarafından Seçim Kanununda değişiklik teklifi!

AK Parti ve MHP yetkilileri tarafından Seçim Kanununda değişiklik teklifi!

ABONE OL
13:05 | 14 Mart 2022 13:05
AK Parti ve MHP yetkilileri tarafından Seçim Kanununda değişiklik teklifi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti ve MHP yetkilileri tarafından hazırlanan Seçim Kanunu Teklifi bugün Meclis’e sunuldu. 15 maddelik teklifle birlikte seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından hazırlanan Seçim Kanunu Teklifi Meclis’e sunuldu. Sunulacak düzenlemedeki en kritik değişiklik seçim barajı olacak. Buna göre, yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek. Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılacak.

Düzenlemeye göre, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu madde ile milletvekili transferlerinin önüne geçilecek. Özellikle muhtarlık seçimlerinde tartışma konusu olan seçmen kütüklerinin değiştirilmesinin de önüne geçilmesi planlanıyor. Seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak. Bunun için de seçmenin son bir yıl içerisinde sürekli olarak bulunduğu adres dikkate alınacak. Tayin ve atama gibi zorunlu haller istisna tutulacak.

Diğer yandan, yeni düzenlemeyle en kıdemli üç hâkim arasında kura yapılacak. İl Seçim Kurulu Başkanı bu kura sonucu belirlenecek. AK Partili Yazıcı ve MHP’li Yıldız kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.

AK Partili Hayati Yazıcı’nın teklife ilişkin “9 maddesi 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri, seçmen kütükleri hakkındaki kanunla ilgili. Teklifimizin birinci maddesinde 2839 sayılı kanunun 33. maddesinde yer alan ülke Seçim barajını 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz. İkinci maddesi ile 2839 sayılı kanunun 34. maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmeleri yapıyoruz. İttifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta alan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılır.

Üçüncü maddede siyasi partilerin seçimlere katılmalara ilişkin TBMM’de grubu olması koşulunu madde metninden çıkarıyoruz. Siyasi partilerin takip eden her seçimde örgütlenme oranında işlemlerinin yapmış olmasının aranmasını öngörmüş oluyoruz.

İl Seçim Kurulu’na ilişkin yeni düzenleme öneriyoruz. Bu düzenlemeye göre il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yedek üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura çekmek suretiyle belirlenmesine yönelik düzenleme. Benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.

Yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılıyor. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyenler en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydediliyor.

Adres kayıt sisteminde gözükmeyenler ise en son seçmen olduğu adres ibaresini ekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine uyum düzenlemesi yapıyoruz. Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Başbakan sözünü maddenin metninden çıkarıyoruz.” açıklamasında bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise, Ülkemizde seçimler uzun yıllardır yerleşmiş uygulamalar çerçevesinde yapılmaktadır. Temsilde adalet ve yönetimde istikrar her zaman mümkün olmamıştır. Bu değişiklikle bu kavramların dengelenmesi için çaba gösterilmiştir. Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi önerilmiştir. Böylelikle temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. 12 Eylül’den sonra sisteme dahil edilen seçim barajı değiştirilmektedir.

Partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM’de grup oluşturmaları yeterli görülmektedir. Demokrasi örgütlü toplum demektir. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin yaygın ve katılımcı olmasının önünü açmaktadır. Teşkilatlanma ve kongre şartı yeterli olmaktadır. Salt grup kurmak, seçime katılmak için yeterli görülmemiştir.

İl ve ilçe seçim kurulu heyetlerinin hakimler tarafından şeffaf bir şekilde kura ile belirlenmesi, seçmen kütüklerindeki sorunların çözümüne ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Ülkemizin yükselen demokrasi çıtası daha da yükselecektir. Yönetimde istikrarın temsilde adalet ile güçlenmesi amaçlanmaktadır.” sözlerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.