DOLAR 32,3395 0.17%
EURO 35,1839 -0.03%
ALTIN 2.244,910,07
BITCOIN 2131016-2,07%
Ağrı

HAFİF KAR YAĞIŞLI

05:42

İMSAK'A KALAN SÜRE

AİÇÜ’lü Mucitler Türkiye Birincisi Oldu

AİÇÜ’lü Mucitler Türkiye Birincisi Oldu

ABONE OL
16:13 | 20 Eylül 2021 16:13
AİÇÜ’lü Mucitler Türkiye Birincisi Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AĞRI-Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin (AİÇÜ) mucit öğrencileri Kemalettin DEMİRBAŞ ile Habip DEMİRBAŞ, ilham kaynağı oldukları çırpan kanat İHA teknolojisinde Rümeysa DEMİRBAŞ’la birlikte, TEKNOFEST 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.

AİÇÜ Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğrencileri Kemalettin DEMİRBAŞ ile Habip DEMİRBAŞ, geçtiğimiz yıl “Robot Kuş” projesi ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması TEKNOFEST Festivali “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde Türkiye ikincisi olmuşlardı.

Danışmanları Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Bünyamin AYGÜN ve Öğr. Gör. Ahmet ÖZMEN gözetiminde tasarladıkları alçak ve orta irtifada uçabilen “Robot Kuş” projesi ile TEKNOFEST’te sabit kanat, döner kanat, hibrit kategorilerinden sonra çırpan kanat kategorisinin eklenmesine esin kaynağı olan Kemalettin DEMİRBAŞ ve Habip DEMİRBAŞ ile AİÇÜ Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümü öğrencisi Rümeysa DEMİRBAŞ’tan oluşan Mekatronikçi Tayfam takımı, 13-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.

Bir kuş gibi kanat çırparak uçan İHA’nın 1 metre kanat açıklığına sahip olduğunu belirten öğrencilerden Kemalettin DEMİRBAŞ, “Kuyruk manevra kabiliyeti ile yön alan robot kuş, üzerinde bulundurduğu pusula, barometre, jiroskop ve GPS modülleri ile otonom uçuş yeteneğine sahiptir. 10-12 kilometre irtifaya çıkabilen, havada aktif kanat çırpma ile 20 dakika uçuş yapmakta olan robot kuş, ek olarak süzülebilme özelliği ile 30-40 dakika uçuş süresine sahiptir. Bu süreler kullanılacak batarya gücü ile artırılabilir” dedi.

Öğrencilerden Habip DEMİRBAŞ, “Tasarlanan robot kuş İHA havalimanlarında, tarım arazilerinde, arı kovanlarında ve güneş panellerinde tahribata neden olan kuş sürülerinden korumak için kullanılabilir. Devriye uçuşu yaptığı bölgelerde, kuşların tedirgin olmasına sebep olarak kuşların bir sonraki yuvalama döneminde o bölgeden uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Türkiye’de ilk olan bu proje tasarımı itibari ile kamufle olarak askeri casusluk, kaçakçılık ve göçmen geçişlerinin kontrol edilmesi gibi görevler için kullanılabilecektir” dedi.

AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, geçen yıl Türkiye ikincisi olan, bu sene de başarılarını sürdürerek Türkiye birincisi olan öğrencileri ve danışmanlarını elde ettikleri büyük başarıdan dolayı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.