DOLAR 32,5153 -0.08%
EURO 34,9414 0.28%
ALTIN 2.433,800,45
BITCOIN 2085357-0,50%
Ağrı
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrılı yetiştiriciler hem mutlu hem de endişeli

Ağrılı yetiştiriciler hem mutlu hem de endişeli

ABONE OL
12:51 | 09 Ocak 2023 12:51
Ağrılı yetiştiriciler hem mutlu hem de endişeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Nihat Polat, Ağrı’daki tarım ve hayvancılığa dair açıklamalarda bulunarak Ağrılı yetiştiricilerin endişelerine değindi.

Ülkemizde kış mevsiminin etkilerine derinden hissetmemiz gereken ocak ayının ortalarına gittiğimiz şu günlerde kar yağışının olmayışı masrafların azalmasına vesile olduğu için yetiştiricileri hem sevindiriyor hem de kuraklık olma ihtimaline karşı da endişelendiriyor. Aynı zamanda ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kurulan Ağrı’da büyükbaş hayvan sürülerinde yaşanan büyük bir azalmalar da gözlemlenmeye başladı.

Sürülerdeki azalmanın giderek tükenmeye yol açacağını belirten Ağrı İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Nihat Polat, devletin verdiği destekleri artırması ve çeşitli önlemler alması gerektiğini söyledi. Satın aldıkları hayvanları son yıllara göre yüksek fiyata satabildiklerini buna rağmen maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten Nihat Polat, “Tarım ve hayvancılık kolay bir meslek değil, zor bir meslek. İki yıl önce Et Balık Kurumu 26 TL’den kestiriyordu hayvanları, şuan fiyatlar yüksek, güzeldir. Ama girdi maliyetlerine bakıyoruz yine kurtarmıyor.

Et Balık Kurumu ineğin kilosunu 105 TL’den kesiyor, tosunun kilosunu 116 TL’den kesiyor. Bugün normal bir düğe kestirdim 221 kilogram et verdi. 118 TL’den kilosunu verdik, 26 bin TL’ye tekabül ediyor. 3 aylık masrafını hesapladığımızda bu çok cüzi kalıyor. Şuan hayvanların bakımını yapan kardeşlerimiz var, bizde takım elbisemizi çıkarıp zaman zaman onlara yardım ediyoruz.” dedi.

Kar yağışının kentte etkili olmamasının yetiştiriciler için avantaj sağladığını belirten Polat aynı zamanda hayvanları yetiştirebilmek için kış mevsimi boyunca toplam maliyeti hakkında, “Gördüğünüz gibi bir kısım hayvanlarımız şu saate kadar otluyor, bundan dolayı yaklaşık 3 ay bu hayvanlar ahırda beslenir ama geçen yıla baktığımızda yaklaşık 5 ay hayvanların bakımını yaptık. Geçen yıl Kasım ayında hayvanları içeri aldık, beslemeye başladık. Bugün Ocak ayının 4’dür, yaklaşık 50 güne tekabül ediyor bu yıl hayvanlar dışarıda. Bu hesabı yatığımızda geçen yıla göre daha avantajlıyız. Bu yılın kabataslak maliyetlerini hesaplarsak büyük bir hayvan 2,5 ton kuru saman yerse tonu 2 bin 600 TL’den hesaplarsak yaklaşık 7 bin TL kuru samanın masrafı tutuyor. Sadece kuru samanla bu olmaz, otun fiyatı, yoncanın fiyatı farklıdır. Yemin torbası şuan 350-400 TL arasında fiyatı değişiyor. Kaba bir inek 5 ayda yaklaşık 10 bin TL tüketimi oluyor.” bilgilerini paylaştı.

Yetiştirdikleri hayvanların satış fiyatları hakkında konuşan Polat, “Son zamanlarda kısırlık olayı, ölümler çoğaldı. Tabi kısırlık ve ölüm olmasa şuanda yüklü hayvan kendini kurtarır ama onlar olunca zarar. Şuanda simental ineklerin tanesi 40-45 bin TL’ye satılabiliyor. Kaliteye göre değişiyor, 30 bin TL’lik inekte var, 50 bin TL’ye satılan inekte var. Devletin yem yardımı yapması gerekiyor, yardım olmazsa sıkıntılar aşılmıyor. Hemen komşu köyümüz olan Badilli köyünden örnek verecek olursak, geçen yıl tahmini 800 hayvandan oluşan sürüleri vardı, bu yıl bu sürü 200’e indi. Aşağıda Taştekne köyü var, onlarında sürülerinde azalma söz konusu. Diğer çevre köylere baktığımızda bu durum var. Hayvan sayısında ciddi düşüş var, yüklü hayvan bile kesime gönderildiği oluyor artık. Bu şundan doğuyor, maliyet yüksek olduğu ve besi yapılamadığı için üretici yemeğinden, içmesinden kısarak hayvana masraf yapıyor.” dedi.

Köyleri ile ilgili var olan su sorununun giderilmesini beklediklerini söyleyen Polat, “Köyümüzün bir sorunu var, yaklaşık 17 haneden oluşuyor köyümüz. Yaklaşık 700-800 hayvan çıkıyor köyden, insanlar yavaş yavaş hayvancılığı terk etmeye başladı. Bununda sebeplerinden en büyüğü sudur. Hayvanların içeceği su noktasında sıkıntı var. İki defa sayın Valimize arz ettik, köyde yapılmasını istediğimiz gölet için. Sayın Valimiz tarım ve hayvancılık alanına kayıtsız değil, ilgileniyor. Geçtiğimiz günlerde makamında talebimizi yeniledik ‘tamam’ dedi. Sayın Valimiz tamam dediyse yapar, gölet yapıldığında da hayvan sayımızı 800 değil 1200 olur, 1500 olur. Buda memlekete faydalı olur.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.