DOLAR 32,4748 0.07%
EURO 34,8401 0.22%
ALTIN 2.478,060,66
BITCOIN 2001104-3,63%
Ağrı
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’da buğday ekimleri başladı!

Ağrı’da buğday ekimleri başladı!

ABONE OL
13:53 | 25 Ekim 2022 13:53
Ağrı’da buğday ekimleri başladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı’da Ekim ve Kasım aylarının gelmesiyle harekete geçen çiftçiler, bu sezon da buğday ekimine başladı.

Türkiye’de tüm illerde olduğu gibi Ağrı’da da en eski zamanlardan beri yaşamın temel kaynaklarından biri olan buğday önemini korumaya devam ediyor. Ağrıda atalarından kalan tarlaları ekip biçen hem geleneklerini devam ettiren hem de geçim kaynakları buğday olan çiftçiler 2023’de hasadını yapacakları buğdayları tarlalara ekmeye başladılar.

Ağrı’da yaşayan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Erkan Püsküllü konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Püsküllü’nün açıklamasında, “Çiftçilik eskisi gibi çok yapılmıyor. Ağrı başka yerlere göre biraz daha iyi atalarımızdan beri biz bu mesleğin ekmeğini yiyoruz. Herkes rahatına düşkünlüğü yüzünden çiftçilik ölüyor yavaş yavaş.

Eskiden buğdayı hasat ettikten sonra akar suya götürüp yıkardık sonra güneşte kurup bulgur lazımsa kazanlarda kaynatıp bulgur yapardık, un lazımsa değirmene götürüp un yapardır evlerin ney ihtiyacı varsa o yapılırdı. Eski sistem kendin pişir kendin ye hesabıydı şimdi ise çeşit çeşit ekmek marketlerde satılıyor.” ifadeleri yer aldı.

Ekim ve kasım aylarında buğday ekiminin başladığını belirten Püsküllü, ekmeden önce toprağı nasıl hazırladıklarını, “İlk olarak eylül aylarında toprak sürülebilecek zamana geldiğinde pullukla sürmemiz gerekiyor. Bu işlemi yaparken toprakta kerseklenme dediğimiz toprağın iri şekilde kalmaması gerekir. Bu olay genellikle toprak ıslaksa meydana gelir. Bunun çözümü ise pulluktan sonra kurumuş olan toprağa birde merdane dediğimiz aletle işlem yapmak.

Bu işlemleri yaptıktan sonra toprak ekilmeye hazır hale geliyor. Ekim’in ortalarında başlayan işler Kasım’ın ortalarına kadar devam eder. Bir ay kadar sürmesinin sebebi ise sonbaharda hava yağışlı olduğu çiftçiler güneşli günlerde tohumlarını alıp tarlalara gidiyor. Tabi bu süreçler buğday ekimi için geçerli. Bu topraklarda sadece buğday ekilmez arpa, nohut, mercimek gibi bakliyatlar eken çiftçilerimizde var onlar ekim işlemlerini ilk bahar aylarında karların erimesiyle başlıyor.” sözleriyle anlattı.

Çiftçilik mesleğinin geçmişine de konuşmasında değinen çiftçi Püsküllü, “Bundan 50-60 yıl öncesine kadar çiftçilerin çoğu elle ekerdi buğdayı. Sadece hali vakti yerinde olan çiftçilerde traktör araç gereç olurdu fakat zamanla teknoloji gelişti farklı araçlar üretildi eski yöntemler yerini yeni teknolojiye bıraktı. Tarla ekiminde eskisi gibi insan gücüne ihtiyaç kalmıyor.

Ben çocukluğumda bu işleri yapmaya başladığımda amcamlarla ortak aldığımız traktörü kullanırdık. Buğdayları da serpme aletiyle ekerdik son birkaç yıldır tohumun topraktaki derinliğini aralıklarını ayarlayabildiğimiz ekim aleti olan mibzerle ekiyoruz. Eskiden kullandığımız yöntemlere göre şimdiki yöntemlerle verimi daha fazla arttırabiliyoruz.” dedi.

İki sene öncesine kadar ata tohumu ektiğini söyleyen püsküllü, yıllardır aynı tohumu üst üste ektikleri için verim alamadıklarını bu yüzden Tarım Orman Müdürlüğünden aldığı sertifikalı tohum ekmeye başladıklarını belirterek, buğdayın hasat zamanını, “İlkbaharda buğdaylar yeşermeye başlar sıcaklar iyice artınca tarla sulak alandaysa sulanır. 15-20 cm kadar buğdayların boyu uzadıktan sonra gübreleme ve ilaçlama yaparız. Temmuz ayının sonlarında buğdayların olgunlaşmasına göre hasat zamanını başlatırız.” sözleriyle özetledi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.