DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2071365-1,83%
Ağrı
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’da aşılama ve dezenfeksiyon başlatıldı!

Ağrı’da aşılama ve dezenfeksiyon başlatıldı!

ABONE OL
15:14 | 11 Mart 2023 15:14
Ağrı’da aşılama ve dezenfeksiyon başlatıldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı’da yaşanan ve Ağrı Hayvan Borsası’nın kapatılmasıyla sonuçlanan ŞAP Hastalığı sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemler kapsamında aşılama ve dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı.

Türkiye’de ilk kez görülen SAT-2 serotipi hastalığına karşı köylere giden ekipler, büyükbaş hayvanları aşılarken, ahırlarda dezenfekte çalışması yaptı. Yaklaşık 400 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu ilde, ekiplerin aşı çalışması devam edecek.

Başlatılan çalışmalara ilişkin Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü internet sayfasında yer alan bilgilendirme metninde, “Tarım ve Orman Bakanlığının emriyle İlimizde ŞAP hastalığına önlem olarak, tüm hayvan hareketleri (hayvan giriş çıkışları) ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır. Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda virüs etkinliğini azaltarak tedaviye yardımcı olmak için antiseptikler, barınaklar, nakil vasıtası, yem, kıyafet, malzeme gibi yeni bulaşmalara sebep olabilecek şüpheli her şey dezenfekte edilerek aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Şap Hastalığı; viral, çok bulaşıcı, mutasyon oranı yüksek, aşısız hayvanlarda ölümcül olabilen bir hastalıktır.” ifadeleri yer aldı.

Hastalığa karşı alınabilecek önlemler ise şu şekilde sıralandı;

“ Hastalık çıkmadan önce alınacak genel tedbirler; Şap aşısının periyodik olarak uygulanması, İşletmeye alınan hayvanların ayrı bir yerde karantina uygulanması (21 gün) yapılarak şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi,

Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanların en son şap aşısından 21 gün sonra nakillerinin yapılması, İşletme girişlerinde gerekli olan paspas veya giriş havuzlarında devamlı olarak sodyum karbonat, bakır sülfat, sitrik asit vb. dezenfektan maddelerin bulundurulması,

İşletmelere hayvan bakıcılarından başkalarının sokulmaması, Hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmelerinin sağlanması, bakıcıların diğer ahırlardan uzak tutulması.

Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi, Şüpheli vakalarda Veteriner Hekim’den bilgi alınması.

Hastalık çıktıktan sonra alınacak önlemler; Hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınması, İşletmelere giriş çıkışların yasaklanarak, İl/ilçe müdürlüklerine haber verilmesi, Araçların çiftliğe giriş/çıkışlarının mümkünse engellenmesi, mümkün olmaması durumunda hareketlerde hijyen kurallarına harfiyen uyulması, Yem, saman, altlık gibi malzemelerin giriş çıkışına izin verilmemesi, Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otların yakılması, Hasta hayvanlara ait sütlerin süt satıcılarına verilmemesi, Hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımının yapılmaması, Ahırlar birden fazla ise, her biri için ayrı bakıcıların bulundurulması, şayet mümkün değil ise bakıcılarının çizme ve elbiselerinin her ahırda değiştirilmesi, Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun sağlanması,

Antiseptik Uygulaması ve Dezenfeksiyon; Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda virüs etkinliğini azaltarak tedaviye yardımcı olmak için antiseptikler, barınaklar, nakil vasıtası, yem, kıyafet, malzeme gibi yeni bulaşmalara sebep olabilecek şüpheli her şeyi dezenfekte etmek için yapılacak uygulamalarda aşağıdaki şekilde hareket edilir.

Ağız ve meme yaralarında kullanılacak antiseptik solüsyonlar; Sodyum karbonat ( Toz Çamaşır sodası ): % 2-3,   Sodyum bikarbonat ( Yemek sodası ),  Potasyum Permanganat: % 0,5  Potasyum klorat: % 0,5,  Sirkeli su: % 10, Ayak yaralarında kullanılacak antiseptik solüsyonlar, Sodyum hidroksit. %  1-2,  Sodyum karbonat ( Toz Çamaşır sodası ): %  3-5, Sodyum hipoklorit: % 1-2, Potasyum hipoklorit sol.: % 1-2, Potasyum hidroksit: % 1-2, Barınak, hayvan nakil araçları ve alet-malzemelerin dezenfeksiyonu; Kaba temizlik yapıldıktan sonra şu solüsyonlar uygulanır Organik asitler: % 0,25, Formol: % 1 (1 Lt. Suya 20 cc ), Kreolin: % 3-5,

Giyim Eşyasının Dezenfeksiyonu: Kaba temizlik yapıldıktan sonra, ya eşyalar büyükçe bir kap içinde hazırlanan % 4-5’lik çamaşır sodalı suya atılarak 1 saat bekletilir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.