DOLAR 32,5861 0.26%
EURO 34,7658 -0.05%
ALTIN 2.492,460,33
BITCOIN 20665563,77%
Ağrı
19°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı Yukarı Ağadeve Tepesi tescillendi!

Ağrı Yukarı Ağadeve Tepesi tescillendi!

ABONE OL
15:28 | 12 Ocak 2023 15:28
Ağrı Yukarı Ağadeve Tepesi tescillendi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı ilimiz şehir merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Ağadeve Tepesi’nde yürütülen çalışmalar neticesinde tepede bulunan yapıların Ortaçağ’a ait olduğu ve hazırlanan raporlar sonucunda bölge 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescillendi.

Ağrı ilimiz merkezine bağlı Yukarı Ağadeve (Ağadeva Jorê) Köyü’nde bulunan tepede ve tepedeki yapıların hiçbir kaynakta yer almaması üzerine bölgede Gazetecilik yapan Ömer Adıgüzel’in yaptığı çalışma üzerine harekete geçen Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden gelen bir heyet çeşitli çalışmalar yürüttü.

2022’de yapılan ve saatlerce süren çalışmalar neticesinde tepeden seramik parçalarını toplayan heyet, doğa kalıntıları, tarihi olduğunu değerlendirdikleri yapılarla ilgili örnekler aldılar. Heyet yaptığı incelemelerde tepede Ortaçağ’a ait olduğunu düşündükleri kalıntıların, yapıların olduğu ve ayrıca tepede bulunan tapınağın ise Hristiyanlara ait Şapel (Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı) olduğu değerlendirildi.

Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bünyesinde toplatılan numuneler ve elde edilen görseller ışığında uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 7’nci maddesi gereği Yukarı Ağadeve Köyü Yerleşim Alanı’nın ‘1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescillenmesine karar verildi. Bundan sonra oluşturulacak heyetler tarafından tarihi yapıların olduğu alanlarda çeşitli kazıların yapılmasının beklendiği bildirildi.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.