DOLAR 32,5446 0.01%
EURO 34,9749 0.33%
ALTIN 2.425,880,13
BITCOIN 2078224-3,21%
Ağrı
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı Dağı, Düzenlenen Programla Kış Tırmanışlarına Açıldı

Ağrı Dağı, Düzenlenen Programla Kış Tırmanışlarına Açıldı

ABONE OL
15:21 | 04 Şubat 2021 15:21
Ağrı Dağı, Düzenlenen Programla Kış Tırmanışlarına Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AĞRI- 5 bin 137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin Çatısı Ağrı Dağı, bölgedeki etkili operasyonların ardından terörden arındırılarak, yeniden tırmanışa açıldı.

Doğubayazıt’ta düzenlenen, “Ağrı Dağı’nın Kış Tırmanışlarına Açılış Programı” ile, 2015 yılından beri tırmanışlara kapalı olan, ülkemizde ve dünyada dağcılar için önem arz eden, Serhat Kenti Ağrı’mızın en önemli değerlerinden biri olan Ağrı Dağı, turizme kazandırıldı.

Açılış programı; Valimiz Dr. Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları, dağcılar ve vatandaşlarımızın katılımı ile düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan program, Ağrı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu kursiyerleri tarafından hazırlanan “Halk Oyunları Gösterisi” ile sürdü. Gösterinin ardından konuşan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar: “Törenle birlikte ülkemizin dört bir yanından gelen dağcılarla tırmanışa başlayacağız. Yukarıda kontrol ettiğimiz değerlere göre hava sıcaklığı eksi 30 dereceyi buluyor. Dağcılar yazın ve kışın her türlü doğa şartlarında tırmanabiliyor. İnşallah hava şartları da izin verirse zirveye çıkıp, Türk bayrağını açarak fotoğraflarını size göndermek istiyoruz. Ağrı Dağı, Ağrı için olduğu kadar dünya ve ülkemiz için önemli bir değerdir.” dedi.

Daha sonra ilimizin potansiyellerine dikkat çeken konuşmasında Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan: “Burada bir kapımız var, burada bir dağımız var, Türkiye’nin Topkapı Sarayı’na karşı en muhteşem sarayı İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Buz Mağaraları, Urartu Kalesi var, Hani Baba var, Beyazıt Camii var. Suyumuz var, ovamız, dağımız var, kaynaklarımız var. Bu değerlerimizi kullanarak Doğubayazıt’ı kalkındırmak, potansiyellerimizi ortaya koymak amacıyla projeler yapıyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Daha sonra yaptığı konuşma ile Ağrı Dağı’nın tırmanışa açılmasının ülkemizin ekonomisi, turizmi ve Ağrı’nın kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi: “Biz ilimizi bir konsept şeklinde sunmamız lazım. Ağrı Dağı’yla birlikte Nuh’un Gemisi, İshak Paşa Sarayı, Diyadin Kaplıcaları, Meteor Çukuru, Balık Gölü, Süphan Dağı, Ala Dağlar, Köse Dağları, Murat Nehri, bunlar ilimizin konsept olarak turizm kaynağıdır” dedi.

Birçok inançta yer edinen, efsanelere konu olan, dört mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı zirvesi ile Türkiye’nin en büyük buzulunu barındıran heybetli Ağrı Dağı’nın yeniden spor turizmine kazandırılması dolayısı ile bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Varol: “ Ağrı Dağı’nı anlatmak benim haddim değil, diye düşünüyorum. Burası bir coğrafi lokasyon olarak bilim dünyasını, sportif özellikleri açısından dağcıları, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması dolayısı ile de birçok inanış için önemli bir değer olarak yer alıyor. Dünyanın birçok yerinde Türkiye’nin yerini haritada doğru gösteremeyecek insanların bile nerede olduğunu bildiği çok önemli bir değer Ağrı Dağı. Biz bu değere sahip bir ülke olarak bu değerden öncelikle kendimiz istifade etmek durumundayız. Bu değeri dünyanın her tarafında, her sektörden insanların kullanımına, istifadesine açmak durumundayız. Burada böyle bir sportif değere sahibiz ama biz dağcılara bugünden itibaren resmi açılışı yapabiliyoruz. Biliyorsunuz Ağrı Dağı 2015 yılından beri resmi olarak tırmanışlara kapalı. Bilim insanları inceleme yapmak istiyorlar, belki bahar döneminde doğasever insanlar trekking yapmak istiyorlar. Yaz döneminde kamplar yapmak istiyorlar. Buranın manevi yönüne binaen belirli bir dinin mensuplarının buraya çok inanılmaz önem verdiğini biliyorum. Burada manevi etkinlikler gerçekleştirmek istiyorlar. Bizim vazifemiz istifade etmek isteyen insanların hizmetine bölgemizi bu değerlerimizi sunmak.” dedi.

Konuşmalarına Ağrı Dağı’yla ilgili projeleri ile devam eden Vali Varol, “Biz istiyoruz ki Ağrı Dağı 4 mevsim tırmanışa açık olsun, doğaseverler belirli dönemde gelsinler çeşitli etkinlikler, kamplar yapsınlar. Biz istiyoruz ki dağcılıkla ilgilenen sporcularımız antrenmanlarını burada gerçekleştirsin, dağcıların ihtiyaç duyduğu bütün tesislerin tamamını inşa edelim. Biz istiyoruz ki bu dağın uygun bir yerinde kayak merkezi olsun. Dünyanın insanları buraya aksın istiyoruz. Buraya gelen insanların yarattığı ticaret, hareketlilikte gençler kılavuzluk yapsınlar. İnsanları ağırlama, kültürüyle beraber hayatlarını idame ettirsinler. Gençlerimizin hayalleri, gelecek kurma noktasında bir gelecek hayalleri olsun. Buradan göç etmek zorunda kalmasılar, sıkılıp bunalmasınlar. Yuvalarını burada kursunlar çoluk çocuk sahibi olsunlar” diyerek, Türkiye’nin Çatısı’nın tırmanışa açılmasının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Protokol konuşmalarının ardından çadırları tek tek ziyaret eden Valimiz Dr. Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ve protokol üyeleri, dağcılarımızla bir süre sohbet ederek, eğitimleri ve zirve tırmanışları hakkında bilgi aldı.

Ağrı Dağı’na tırmanış faaliyetini gerçekleştirecek dağcıları zirve yolculuğuna uğurlayan Valimiz Dr. Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ve protokol üyeleri, dağcılarımıza yollarının açık olması temennisinde bulunarak, başarılar diledi. Türkiye Dağcılık Federasyonu antrenörleri ve yerel dağcıların katılımıyla gerçekleştirilen ilk tırmanışın 9 Şubat’ta tamamlanması bekleniyor.

Ağrı Dağı’nın Kış Tırmanışlarına Açılış Programı, yemek ikramı ile son buldu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.