DOLAR 32,5068 -0.11%
EURO 34,9462 0.3%
ALTIN 2.431,010,34
BITCOIN 2081928-0,96%
Ağrı
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı Barosu’nda ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlaması yapıldı

Ağrı Barosu’nda ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlaması yapıldı

ABONE OL
15:02 | 08 Mart 2023 15:02
Ağrı Barosu’nda ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlaması yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı Barosu binasında düzenlenen ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlama programında, Baro Başkanı Avukat Serdar Günakın, kadın avukatların ve kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak karanfil takdim etti.

Kadın avukatlara karanfil verilmesinin ardından Baronun Kadın Hakları Merkezi adına açıklama yapan Avukat Merve Sönmez, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün cinsiyetçi nedenlerle ekonomik ve her türlü şiddette maruz kalan kadınların direniş günü olduğunu söyledi.

Her zaman kadın emeğinin yanında olacaklarını ifade eden Sönmez, “8 Mart, Yüzyıllar boyu Erkek egemen toplumun sistematik sömürüsüne karşı mücadele veren Kadın Emekçilerin, bu mücadele uğrunda yaşadıkları acıları anma, elde ettikleri kazanımları hatırlama, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkmanın farkındalığını yaratma günüdür.

8 Mart, cinsiyetçi nedenlerle ekonomik ve her türlü şiddette maruz kalan kadınların Direniş günüdür. Eril egemen toplumun kadınlara biçtiği perdenin kadın direnişi ile aralandığı, özgürlük ve eşitlik meşalesinin yakıldığı gündür. 1857 tarihinde Amerika’da yanan bu ateş, hiçbir erkekten medet beklemeyen, Haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı çığlığı ile yakılan ateştir.” dedi.

Kadınların hayatın her alanında var olduğunu vurgulayan Sönmez, “Biz bu gün 8 Martlarda yakılan meşalenin ışığı altında bir kez daha görüyoruz ki; Günümüzde kadınlar, yasalar ve uluslararası sözleşmelerde yapılan düzenlemeler ile eşit haklara sahip olmalarına rağmen, haklarını talep etmelerinde veyahut bu haklarını kullanmalarında çok yönlü engellerle karşılaşmaktadırlar.

Çalışma hayatında kadınlara yönelik olumsuz uygulamalardan doğan sorunların aslında bireysel değil toplumsal/ Kamusal uygulama sorunu olduğunun bilincinde olan bizler, sorunların çözümünde Sosyal, üreten, emekçi, bilinçli kadının yaşam içerisindeki deneyimlerinden istifade edilmedikçe gerçekçi ve uzun vadeli çözümler üretilemeyeceğini vurguluyoruz.  Kadını temel alan toplumsal politikalar üretilmedikçe, Medyada, siyasette, çalışma hayatında kadının sömürüsü görmezden gelindikçe özgür eşit bir kadından söz edilmesi mümkün değildir. Hayatın her alanında olan kadınların ve kadın örgütlenmelerinin yanında olmamın haklı gururunu yaşıyoruz.

Ağrı Barosu olarak, bizler kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik sorunlarının giderilmesi, cinsiyet ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması için verilen mücadelenin simgesi olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde,  kadının emeği ve katkısı olmadan hiçbir ülkenin sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Sönmez, “Kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayış değiştirilmelidir. Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi tarihsel, kültürel ve dinsel hiçbir gerekçe ile engellenmemelidir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır.

Hak savunucusu Avukatlar ve Ağrı Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu doğal üyeleri olarak bizler; Cumhuriyet Devrimleri ve Kadın Mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından kayba neden olacak her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısında olduğumuzu ve kadın emeğinin de her daim yanında olacağımızı;  kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, kadın haklarının ihlal edilmediği, barışın, özgürlüğün, demokrasinin sağlandığı bir Türkiye ve Dünya için; kadın örgütlenmeleri ve kadın hareketinin destekçisi olduğumuzu bildirir bu temelde kadın haklarına ilişkin mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.

‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, bu vesile ile yakın zamanda bölgemizde toplumsal cinsiyete dayalı cinayetlerde kaybettiğimiz Melek Kararaslan’ı, Fatma Altınmakas’ı, Mahsa Aminiy’i ve şahsında toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet mağduru kadınları saygıyla selamlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Baroda düzenlenen programın ardından Ağrı Baro Başkanı Av. Serdar Günakın ve beraberindeki avukatlar, adliyeler ve çeşitli kurumlarda çalışan kadınlara karanfil dağıttı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.